Zákaznícka podpora:+421 902 898 318

Prečo chovať ovečky?

Rozhodnutie chovať jahniatka a ovce môže byť správnym krokom k ekologickému životu. Samotný oficiálny chov je však sprevádzaný hromadou papierovačiek, ktoré chovateľov často odrádzajú. Pri chove mladých ovečiek je potrebné im obstarať dostatočné množstvo vody a výživné látky, ktoré prijímajú v potrave. Tie môžeme zabezpečiť najmä pastvou, ale i rôznych špecializovaných zmesí, ktoré sa podávajú ráno a večer (do max. 0,5kg/deň). 

Chováte aj vy mladé ovečky, jahniatka? Prečo sa sa rozhodli chovať práve jahniatka? Odpovedať tu

 

Aj vy uvažuje nad tým, ako správne zabezpečiť svojim jahniatkam dostatok živín, aby ste predišli zbytočným chorobám, ktorými sa môžu nakaziť? Mladé, ale aj staré ovce možno výživne dokrmovať aj odpadom z našej kuchyne v podobe šupiek z jabĺk či listovej zeleniny. Treba však dbať na to, aby takáto strava nebola napadnutá plesňami. Vo výžive nielen malých jahniat je dôležitý aj prísun minerálnych solí, ktoré jahniatkam môžeme dodávať práve kamennou soľou. Ak však nedokážeme takto zabezpečiť dostatok vitamínov a minerálov, možno siahnuť aj po špecializovaných výrobkoch, ktoré obsahujú presný pomer dôležitých látok pre vývin malých ovečiek. 

Ako zabezpečujete výživu svojim ovečkám vy? Odpovedať tu

 

Uvažujeme nad kúpou malých jahniat, a tak oživiť náš gazdovský dvor. Internet nám ponúka množstvo pre a proti, ktoré hovoria o tom, či si zadovážiť takýchto gardovských maznáčikov, ktoré však za pomerne krátky čas rýchlo vyrastú a stanú sa z nich dospelé ovce. Chov oviec má hneď dve výhody jednou je ekologické kosenie a druhé ekologické hnojenie nášho záhona, na ktorom sa ovečky pasú. Počas teplejších jarných dní až jesenných dní môžeme ovce chovať aj bez špeciálneho príbytku v ohrade pod holým nebom v ohrade. Na zimu ich však musíme presunúť do chlievca, kde nebudú vystavené možnosti nachladnutia. Pomerne náročnou činnosťou môže byť pre neskúsených chovateľov aj strihanie oviec. Myslíme si však, že táto nevýhoda je vyrovnaná upokojujúcim pohľadom na naše pasúce sa ovečky. 

Aké výhody a nevýhody chovu oviec vidíte vy? Odpovedať tu