Zákaznícka podpora:+421 902 898 318

Áno, ideme chovať kačiatka

Naša malá farma sa postupne rozrastá. Okrem jahniat a kuriatok uvažujeme nad možnosťou zaobstarať si ďalšiu žltú hydinu a tou sú kačičky. Zaujímavosťou pri malých kačkách je najmä ich rozdielne sfarbenie v porovnaní s dospelým jedincom. Malé kačiatka sa vyďobávajú približne po 4 týždňoch od začiatku nasadenia mamy kačky. Aké však kačice si zvoliť na chov? Každý chovateľ má viacero možností. Základným kritériom sú napríklad dôvody chovu. Ak chceme chovať kačky pre chutné mäso, vhodnou voľbou sú pekingské brojlerové kačice. Ak máme problém so slimákmi, môžeme zvoliť indické bežce, ktoré sú šľachtené na to, aby sa živili slimákmi, ktoré často napádajú veľkú časť našej úrody.

Chováte kačice? Aký druh kačíc chováte? Odpovedať tu

Tak ako sme spomínali v predchádzajúcom článku, dôvod chovu kačíc je veľmi dôležitý. My sme sa rozhodli pre chov indických bežcov. A to najmä z toho dôvodu, že mnohí chovatelia ich považujú za skvelých pomocníkov v záhrade. Malé bežce po vyliahnutí potrebujú, tak ako aj kuriatka, dostatok vody, vhodnú stravu a teplo. Zmesou pre malé kačky kŕmime približne prvé štyri týždne ich života. Ak bežce vychováva ich matka, treba dbať na to, aby neboli vo voľnom výbehu, pretože by ich mohla takmer hneď po narodení priviesť k vode a tam utopiť. Ak sa však rozhodneme, aby aj malé kačičky mali prístup k vodu v prvom mesiaci ich chovu, musíme zabezpečiť, aby sa ľahko dokázali dostať k vode a rovnako ľahko sa dokázali dostať aj z vody von.

Po prvom mesiaci môžu kačky začať prijímať už väčšie granulované zmesi. Treba dbať na dostatočný prístup už granulovaného krmiva s väčšími rozmermi, dostatočný výbeh a dostatok vody. Kačica sa stáva dospelou a našim pomocníkom približne v siedmich - ôsmich týždňoch svojho života. Nakoľko bežce sú zvieratá, ktoré žijú v kŕdľoch, treba zabezpečiť, aby sme nechovali len jedného jedinca, ale obstarali si aspoň dve a viac kačiek, pričom netreba zabúdať aj na rodovú rôznorodosť kačiek a káčerov.