Zákaznícka podpora:+421 902 898 318

Chov králikov I.

Chov králikov je na Slovensku a v Česku pomerne rozšírený. Spôsoby chovu králikov sú rôzne, jedni chovatelia sa zameriavajú na chov a šľachtenie špecifických plemien. Tradičné chovy králikov preferujú chov najmä stredných plemien. Stretávame sa aj s takzvanými králičími farmami, na ktorých sa chovajú tzv. brojlerové králiky vyšľachtené na rýchly rast, silné osvalenie. Samozrejme existujú “pet chovy” králikov, kde sa predovšetkým chovajú jeden až dva zakrpatené králiky. Podľa čoho si správne vybrať králika? Alebo aký druh vám bude najviac vyhovovať?

Viac informácií nájdete: https://www.energyshobby.sk/chov-kralikov-plemena-a-ich-rozsirenie-v-cr/

Aké králiky chováte vy? Čo by ste nám odporučili pred začatím chovu králikov? Odpovedať tu

Ako sme sami už skúsili, chov králikov nie je ľahká a ani rýchla záležitosť. Nie je to len výmena vody, dopĺňanie čerstvej či granulovanej stravy a potom záverečné si vychutnanie jemného králičieho mäsa. Králika po príchode do nového domu treba adaptovať na prostredie. Pred samotným umiestnením do koterca, treba králikovi príbytok pripraviť. Vhodné je králikovi zabezpečiť suché prostredie, napr. suchým senom alebo slamou, primeranú najlepšie kamennú misku na granulky pre králiky a vodu. Vodu možno umiestniť aj do špeciálneho dávkovača, z ktorého králik pomerne samostatne vie piť. Adaptácia končí v tom okamihu, keď králik dokáže samostatne piť, jesť a vyprázdňovať sa. Takéto jeho správanie je dobré kontrolovať aspoň raz za deň. Ak sa stane, že aj po niekoľkých dňoch je králik nečinný, odmieta jesť alebo vyprázdňovať sa, treba kontaktovať veterinára.

Aké máte skúsenosti s adaptáciou králikov vy? Odpovedať tu

Ak sa nám králik adaptoval, nastáva fáza chovu. Králiky sú pomerne náchylné plemená na rôzne virózne i bakteriálne ochorenia. Nikde nie je zákonne dané, že králiky je povinné očkovať (ako napr. psíkov). Mnohé zdroje však odporúčajú nechať králiky na začiatku chovu zaočkovať proti králičiemu moru a myxomatóze, ktoré môžu spôsobiť v celom našom chove úhyn takmer všetkých jedincov. Ako na to, treba sa spýtať vlastného veterinára, ktorý vakcináciu nielen vykoná, ale odporúči aj jej frekvenciu. K starostlivosti o králiky okrem vakcinácie patrí aj pravidelné kŕmenie a napájanie králikov, tak ako aj starostlivosť o srsť a zovňajšok králikov. Králikov je vhodné kŕmiť jeden až dvakrát denne, súčasne je vhodné, aby králik mal neustále k dispozícii seno alebo slamu, ktoré slúžia nielen ako krmivo, ale aj výstelka príbytku králika. Na napájanie je vhodné použiť ako vodu v miske, tak hygienickejšiu variantu tubusové napájadlo pre hlodavce. Vodu je potrebné pravidelne nielen dopĺňať, ale komplet vymeniť a nádobu umyť. Prípadne je možné doplniť vodu o rôzne špeciálne vitamíny, prípadne dezinfekčné látky, ktoré sú pre králika neškodné a zabezpečia čistotu vody.

Aké vychytávky pri chove králikov používate vy? Odpovedať tu