Zákaznícka podpora:+421 902 898 318

Listový šalát pre zdravý a rýchly štart

Hlávkový šalát (Lactusa sativa) je jednoročná rastlina. Šalát hlávkový je druh rastliny z rodu šalát z čeľade astrovité. Jej koreň je dlhý svetlozelenej až bielej farby, ktorý tvorí ružicu listov. Okrem toho, že patrí k najchutnejším a najchrumkavejším druhom šalátu obsahuje lactucarium, ktorý má upokojúci účinok. Ďalšie jeho užitočné zložky sú ako vitamíny A, B, C, D, železo, vápnik, jód, zinok a veľké množstvo vlákniny. Jeho konzumácia dobre vplýva na naše zdravie ako je napríklad zdravie mozgu, zmierňuje kašeľ, prečisťuje krv, znižuje hladinu cukru v krvi. Ideálny spôsob konzumácie sú surové listy a stopka ako súčasť miešaných šalátov, sendvičov. Šalát poznáme: hlávkovy, ľadový a rímsky.

Ako si vysiať listové šaláty?

Šalát je ideálna plodina na skoré vysiatie a využíva sa na zaplnenie prázdnych plôch pred vysiatím iných druhov zeleniny. Keď semienka vyklíčia, počkáme, kým si rastliny vytvoria minimálne 3-4 listy, potom ich s nožnicami odstrihneme tesne nad zemou, ale tak, aby rastliny mohli naďalej rásť. Náďalej ich stále polievame. Výsev opakujeme, aby sme si zabezpečili stály prísun čerstvých vitamínov.

Skvelá ŠALÁTOVÁ POLIEVKA

Vyskúšajte tento recept s hlávkovým šalátom

Použijeme:

Maslo

Hladká múka

Mlieko

Smotana na šlahanie

Cukor kryštáľový

Citrón

Soľ

Postup:

Šalátove listy nakrájame na rezančeky. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme múku urobíme si záprašku. Záprašku zalejeme vodou, smotanou a dobre rozmiešame, privedieme k varu. Potom osolíme a pridáme cukor. Citrónovu šťavu primiešame do polievky. Povaríme. Odstavíme a do vriacej vody primiešame šalát. Kto má rád sýtejšiu polievku môže si pridať aj varený zemiak. Už Vám môžeme len popriať dobrú chuť