Zákaznícka podpora:+421 902 898 318

Chov kuriatok od malička

Chov sliepok je na Kysuciach veľmi populárny a často aj posledným spôsobom chovateľstva domácich hospodárskych zvierat, ktorý sa zachoval. Najčastejšími dôvodomi, prečo sa domácnosť rozhodne založiť si chov hydiny sú zdravšie mäso alebo čerstvé domáce vajíčka. Ale ako začať úplne od nuly, a to od vajíčka? Vajíčko, aby sa z neho dokázalo vyliahnuť kuriatko, musí byť pred nasadením pod kvočku oplodnené od kohúta. Takéto vajíčka možno následne vložiť pod zasedenú kvočku, ktorá sa už o zvyšok postará. Nesmieme však zabudnúť na dostatok tekutín a potravy pre nasadenú kvočku. Naša babka vždy spomínala, že z vajíčok často museli kvočku vyháňať, aby sa napila, aby celé sedenie na vajciach prežila. Ak však takúto špeciálnu sliepku doma nemáte, vhodnou alternatívou je zaobstarať si špeciálne liahne, resp. navštíviť takéto špecializované liahne, kde možno zakúpiť kuriatka už jeden deň po ich vyliahnutí.

Aký spôsob nasadenia vajíčok preferujete vy? Odpovedať tu

Starí rodičia často spomínali alternatívne spôsoby, ako zistiť, že vo vajíčku sa tvorí zárodok, z ktorého sa po 21 dňoch vyliahnu kuriatka. Vhodným spôsobom je presvecovanie vajíčka lampou alebo baterkou, ktorej svetelný tok ukáže, či vo vajíčku nastali zmeny a kuriatko sa začína vyvíjať.
Je tu otázka čo po tých 21 dňoch, keď sa náš chov rozrastie? Ak sa rozhodneme, že kuriatka zostávajú pri ich mame kvočke netreba zabúdať, že kuriatka potrebujú teplo a pri premenlivom jarnom počasí môžu ľahko prechladnúť. Náš dedo vyrobil pri narodení kuriatok aj špeciálnu prenosnú ohradu s horným otváraním a malým kurníkom, do ktorého umiestnil mamu sliepku s kuriatkami, najmä preto, aby kuriatka boli chránené pred kohútom, ostatnými sliepkami, ale aj jastrabom či kaňou. Nakoľko ohrada nebola ťažká, dala sa ľahko presúvať, a tak mali kuriatka dostatok zelenej trávy k rastu.
Ak sa však rozhodnete kuriatka chovať doma v krabici, treba dbať na stálu teplotu (aj v noci), ktorá postupne v príbehu prvých dvoch mesiacov môže klesať. Začíname približne na 30°C a postupne klesneme až na 20 - 18°C (šiesty týždeň). Teplo zabezpečujeme lampou, ktorú umiestnime nad krabicu. Aj v tomto prípade zabezpečíme dostatok tekutín a správnu granulovanú stravu pre malé kuriatka. Pozor! Studená voda spôsobuje kuriatkam hnačku.

Ako sa staráte o malé kuriatka vy? Odpovedať tu

Po vytrvalej dvojmesačnej starostlivosti o kuriatka ich môžeme pripojiť k ostatným dospelým sliepkam. Vonkajšia teplota vzduchu by nemala klesnúť pod 18°C. Na začiatku ich chovu treba dbať na to, aby mali možnosť objavovať váš gazdovský dvor, ale súčasne aj vy nemôžete zabúdať na to, že kuriatka sú stále vystavené nebezpečenstvu a nedokážu sa brániť ako staré sliepky. Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú kuny a potkany. Ak ste sa rozhodli pre chov nosníc, nezabúdajte na dostatočný prísun vápnika a bielkovín, aby okolo 20-týždňa života dokázali začať znášať vaše očakávané vajíčka.

Čo dávate svojim nosniciam, aby niesli silné a pevné vajíčka? Odpovedať tu